Bun venit pe site-ul Primariei Lunca Bradului judetul Mures!

Informatii generale

Comuna LUNCA BRADULUI – jud. Mures- este situată pe râul Mureş, în mijlocul defileului Deda – Topliţa, pe drumul naţional DN 15 – Târgu Mureş – Reghin – Piatra Neamţ si face parte din Asociatia Comunitatilor Mures- Calimani. Adresa primariei: Str. Principala nr.188, Judet Mures Telefon 0265-558112; Fax 0265-558112; Email: lb@cjmures.ro Sate componente: Salard, Neagra, Lunca Bradului Suprafata 33032 ha; Suprafata intravilan 455,30 ha; Suprafata extravilan 32576,70 ha Populatia 2150 Nr gospodarii 861; Nr. case de vacanta 846 Localizarea geografică: Comuna Lunca Bradului este situată în partea vestică a Carpaţilor Orientali în zona munţilor vulcanici Călimani şi Gurghiu străbătută de valea zgomotoasă a Mureşului, care formează la poalele munţilor un pitoresc defileu. Localitatea se învecinează la nord cu comuna Şarul Dornei din judeţul Suceava, situată dincolo de platoul Călimanilor, în partea estică cu localitatea Stânceni judeţul Mureş, cuprinsă în defileul Mureşului şi Topliţa judeţul Harghita, iar în sud cu comunele Ibăneşti şi Hodac judeţul Mureş, partea vestică este mărginită de cea de-a treia localitate Răstoliţa , cuprinsă în defileul Deda -Topliţa. Vatra localităţii este situată la jumătatea distanţei dintre capetele defileului Topliţa- Deda la altitudinea de 524 m, este mărginită de sate terase şi culmi înalte de peste 1000 m care închid orizontul comunei şi dau grandoare imaginii reliefului montan. Etnografic, comuna este cuprinsă în cadrul zonei Topliţa şi este situată pe coordonatele geografice: 46 grade 56 min. 93” latitudine nordică 25 grade 15 min. 5” longitudine estică.

Informații turistice

CASCADA ILISOARA

TRADITII

PARCUL NATIONAL CALIMANI

http://www.calimani.ro/ Masivul Calimani, edificiu vulcanic cu o suprafata de aproximativ 2000 km2, revarsat pe aproape 60 km de la vest la est, constituie o uriasa bariera andezitica situata intre Moldova si Transilvania, de unde drumurile duc spre crestele inalte ale „furnalului” adormit de veacuri.

Munti de natura vulcanica, Calimanii reprezinta cel mai mare crater vulcanic (stins in prezent), cu un diametru de circa 10 km. Pana la atingerea inaltimilor de peste 2000 de metri (Vf. Pietrosu, Vf. Retitis, Vf. Calimani Izvor) vom intalni vegetatie bogata, reprezentata in principal de zambru, jneapan, molid si bujor de munte.

Rezervatia de Jnepenis cu Pinus cembra se intinde pe o suprafata de 384,2 ha. In afara de peisaj, rezervatia prezinta o deosebita importanta stiintifica prin aceea ca aici se gaseste un arboret natural in amestec intim de molid si zambru, unic in tara si foarte rar in Europa. Rezervatia 12 Apostoli adaposteste multe figuri zoomorfe si antropomorfe, „sculptate” de intemperii in decursul vremurilor, constituite din fragmente de lava cimentata.

Unicitatea Parcului National Calimani o confera si incinta fostei Exploatari Miniere Calimani a carei peisaj selenar pierde pe zi ce trece in lupta sa cu natura, vegetatia din zona acaparand aici, treptat, metru cu metru dezastrul natural produs de inconstienta umana.

Rezervaţia naturală “Defileul Mureşului”

Defileul Deda-Topliţa situat la aproximativ 60 de kilometri de Târgu Mureş, este o regiune deosebit de pitorească şi atrăgătoare, cu un potenţial turistic extraordinar, neexploatat încă.

Munţii vulcanici Căliman şi Gurghiu sunt străpunşi complet de râul Mureş pe o distanţă de aproximativ 30 km, de-a lungul defileului fiind presărate numeroase aşezări umane, între care se interpun sectoare mai înguste, cu aspect de chei.

Munţii Căliman reprezintă cea mai întinsă unitate montană din Carpaţii Orientali, pe o suprafaţă de aproximativ 2000 km2 fiind cel mai înalt şi spectaculos masiv vulcanic din ţară.

Munţii Gurghiu sunt de asemenea munţi vulcanici cu o suprafaţă de aproximativ 1400 km2, şi deşi sunt în umbra Călimanilor sunt la fel de atrăgători ca aceştia din punct de vedere peisagistic.

Ambele masive se caracterizează prin văi strâmte şi adânci, slab populate, culmi lipsite de pasuri de înălţime şi de drumuri bine definite, dar împânzite de cărările şi potecile ciobanilor. La toate acestea putem adăuga izolarea şi sălbăticia acestor masive.

 

Comments are closed.

ACEST SITE UTILIZEAZĂ COOKIE

Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...

.